Активи з банку "Таврика" виводилися за допомогою колекції картин

29.06.2017 10:30 | Банк: Таврика

/ epravda.com.ua  /

Забезпеченням за кредитами, виданими пов’язаним з банком "Таврика" особам, виступили картини, вартість яких у бухгалтерській документації банку була у сотні разів вищою від реальної ціни.

Про це йдеться у повідомленні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Крім того, проводилась заміна застави за вже виданими раніше позиками. Із забезпечення виводились об’єкти нерухомості, натомість, передавався пакет акцій Київського ювелірного заводу без проведення оцінки", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, картини оцінили у 5,4 млрд гривень, а через рік переоцінили у 9 млрд гривень.

"Вони були передані у забезпечення кредитів пов’язаним особам на загальну суму 4,3 млрд гривень. Позики не обслуговувались, тому уповноважена особа Фонду гарантування звернулась до суду з метою отримати звернення стягнення на заставлене майно", - повідомляє Фонд.

 
 
 

Як наголошується, ще одна схема виведення активів з банку реалізовувалась через виведення ліквідного забезпечення у вигляді нерухомості за раніше виданими кредитами.

"При цьому під час передачі в заставу акцій Київського ювелірного заводу оцінка їхньої вартості не здійснювалася. Натомість з метою завищення вартості застави, було проведено оцінку Київського ювелірного заводу, як бізнесу, хоча у заставу передавалися саме акції підприємства", - йдеться у повідомленні.

"Позичальниками виступили 14 пов’язаних компаній. Спочатку вони передали у забезпечення за кредитами нерухомість вартістю 1,19 млрд гривень. Потім цю заставу змінили на пакет акцій "КЮЗ", який також оцінили в 1,19 млрд гривень, що у п’ять разів більше від їхньої реальної вартості", - повідомляє прес-служба.

Нацiональний банк України 20 березня 2013 року вирiшив вiдкликати банкiвську лiцензiю та лiквiдувати банк "Таврика".

Економічна правда