Європейські оглядини: ЄБРР «сватає» Ощадбанк


forbes.net.ua /

Минулої п'ятниці державний Ощадбанк став головним позитивним ньюзмейкером вітчизняного фінансового ринку. Йому вдалося укласти стратегічний договір з одним з найважливіших міжнародних партнерів України ─ Європейським банком реконструкції та розвитку, який візьме участь у підготовці держбанку до майбутньої приватизації.

Договір із ЄБРР стає додатковим позитивним сигналом, яких так не вистачає сьогоднішньому українському фінсектору. І хоча приватизація як Ощадбанку, так і двох інших найбільших держбанків ─ Укрексімбанку та Укргазбанку ─ не є питанням найближчого майбутнього, підготовка до цього може залучити в банки потенційних покупців.

25 листопада було підписано два договори. Перший ─ Меморандум про взаєморозуміння, за яким ЄБРР допоможе Ощадбанку в підготовці до часткової приватизації. Другий ─ про приєднання Ощадбанку до Програми сприяння розвитку торгівлі, за якою ЄБРР надає можливість отримання гарантій на суму до 50 млн євро для підтримки українських імпортерів та експортерів. На підписанні були присутні міністр фінансів України Олександр Данилюк, голова правління Ощадбанку Андрій Пишний, керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж, глава представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевки Аджунер.

Чисті активи трьох найбільших держбанків ─ Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку ─ 407 млрд гривень, або близько чверті всіх активів банківської системи країни. У цих банках зосереджено 25% всіх депозитів населення і третина всіх коштів юросіб, довірених банкам

Аджунер порівняв подію з весіллям, і з боку присутніх прозвучало побажання, щоб союз ЄБРР і «Ощадом» приніс багато позитивних плодів. Але найгучнішою новиною, яку підхопили всі ЗМІ, стала участь ЄБРР у підготовці до приватизації «Ощаду». ЄБРР же назвали і можливим покупцем 20% пакета акцій банку. В «Основах стратегічного реформування державного банківського сектору» значиться, що держбанки можуть бути продані або кваліфікованому інвестору, або міжнародної фінансової організації. До останніх і відноситься ЄБРР.

Втім, міністр фінансів Олександр Данилюк уточнив, що приватизація ─ це питання майбутнього, і говорити про критерії кваліфікованого інвестора поки що передчасно. «Участь у приватизації інвесторів з російським корінням неможлива», ─ нагадав Олександр Данилюк.

Колишній заступник Міністра фінансів та член наглядових рад держбанків Артем Шевальов розповів Forbes, що меморандум із ЄБРР ─ знакова подія, за яку українські банкіри боролися 1,5 року, а може, й довше. «Ми хотіли максимально залучити МФО до роботи з нашими державними банками, і це повинно змінити структуру корпоративного управління в цих організаціях. Я сподіваюся, що підписання меморандуму з Ощадбанком прискорить зміну 7 статті закону «Про держбанки» в частині корпоративного управління, що дозволить ввести у держбанках незалежні наглядові ради, в яких незалежні директори матимуть більшість. Це ─ перший крок до потенційного роздержавлення», ─ підкреслив Шевальов.

Кредити, видані трьома найбільшими державними банками, млрд гривень

  Кредити фізособам Кредити юрособам Чисті активи 
  02/10/2015 02/11/2016 02/10/2015 02/11/2016 02/10/2015 02/11/2016
Ощадбанк 5 5.3 89.2 97.5 156 199
Укрексімбанк 11.9 1 83.89 91 140 150
Укргазбанк 4.7 4.6 17.9 20 34 58
Всього 21.6 10.9 190.99 208.5 330 407
Всього по системі 144.4 139.8 794 803 1259.8 1301.6

Процес, що передує продажу держбанків, буде супроводжуватися низкою труднощів. Експерти, опитані Forbes, перераховують тільки деякі з них. Перша ─ це боротьба за внесення змін до законодавства. Перш за все, щодо налагодження важливих для бізнесу і банків законодавчих процесів.

«Прихід кваліфікованого інвестора залежить від розвитку нашого ринку і прийняття важливих законів щодо стабілізації банківської системи, перш за все, про захист кредиторів, про банкрутство і т.д. Близько 20 законопроектів, що стосуються майбутнього фінансового сектору, лежать у парламенті, і перспективи їх прийняття найближчим часом незрозумілі. Це не сприяє позитивному сприйняттю нашого ринку інвесторами, відновлення кредитування і довіри до банківської системи», ─ зазначає член ради Національного банку України Василь Фурман.

Екс-член Ради НБУ Василь Горбаль нагадує, що приватизація Ощадбанку передбачає внесення до закону змін, що знімають держгарантії по депозитах цього держбанку. І хоча сам механізм роботи цієї гарантії не прописаний у законодавстві, продаж акцій «Ощаду» має призвести до скасування даної переваги.

Також джерела Forbes натякнули, що міжнародні донори хочуть краще контролювати державні фінанси, і тому ЄБРР прийняв рішення про таку тісну співпрацю з «Ощадом». Однак із таким твердженням згодні не всі експерти ринку. «Я сумніваюся, що МФО зможуть проконтролювати можливі корупційні порушення. У ЄБРР ─ інші цілі. Вони завжди своїм пріоритетом бачать бізнес», ─ розповідає глава компанії Concorde Capital Ігор Мазепа. До літа 2016 року він входив до наглядової ради державного Укрексімбанку.

Due diligence і аудит держбанків незалежними інвесторами може показати проблеми з їх кредитними портфелями. «Ми бачимо, як у зв'язку з банкрутством банків розкриваються незрозумілі застави, визнаються недійсними кредитні договори. Я думаю, що подібна історія виникне і з державними банками. Проблемний портфель у держбанках може бути більшим за активи. Керівництво держбанків певним чином виконувало укази вищого керівництва країни в частині кредитування «потрібних» осіб та «потрібних» проектів, які, врешті-решт, виявлялися кишеньковими», ─ вважає глава юридичної компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.

Кошти бізнесу і громадян у трьох найбільших держбанках, млрд гривень

  02/10/2015  02/11/2016  02/10/2015  02/11/2016 
  Кошти фізосіб в т.ч. строкові Кошти фізосіб в т.ч. строкові Кошти юросіб в т.ч. строкові Кошти юросіб в т.ч. строкові
Ощадбанк 41.9 30.9 61.8 47 40.3 7.9 68.8 14.9
Укрексімбанк 21.9 16.7 23.8 16.9 44.5 7.5 48.9 8.2
Укргазбанк 8.5 6.3 11.6 8.3 8.7 4 30.4 9.7
Всього 72.3 53.9 97.2 72.2 93.5 19.4 148.1 32.8
Всього по системі 373.79 279.8 408.5 295.8 331.4 109.8 393.9 108.9

Нагадаємо, що мова йде про продаж усіх трьох держбанків: попередньо, 20% пакетів акцій Ощадбанку і Укрексімбанку, і контрольного пакета Укргазбанку.

«Державні банки тією чи іншою мірою конкурують один з одним, працюючи іноді з одними і тими ж клієнтами. Так, Ощадбанк більше працює з населенням, з дрібним і середнім бізнесом, Укрексімбанк ─ із корпоративами, а Укргазбанк завойовує обидві ніші. Але в разі продажу системних банків державі важливо зберігати контрольний пакет акцій», ─ вважає Василь Фурман.

Всі установи, в тому числі й завдяки державному лобі, показують проекти, якими можуть похвалитися перед потенційними покупцями. Наприклад, Ощадбанк розвиває програму кредитування енергоефективності, через яку в 2014-2016 роках видано близько 2 млрд гривень кредитів.

Завдяки аналогічним програмам нарощують свій вплив інші держбанки. Так, Укргазбанк у співпраці з IFC тільки за листопад видав 0,5 млрд гривень кредитів під енергозберігаючі проекти ─ включаючи будівництво сонячних, вітрових потужностей, утеплення будинків і так далі. До кінця року за greenbanking тільки в Укргазбанку на черзі стоять близько 6 млрд гривень. Укрексімбанк не перший рік співпрацює з ЄБРР ─ як за програмою кредитування «енергоефективних» проектів, так і за програмою сприяння торгівлі.

Експерти наполягають на необхідності зовнішнього контролю за те, що відбувається в державних банках. «Повинен відбуватися постійний аудит діяльності держбанків, щоб виявляти проблеми і приймати рішення, хто повинен за ці проблеми нести відповідальність. Оскільки керівництво держбанків часто змінюється, то незрозуміло, кого притягати до відповідальності за проблемні кредитні портфелі. Щоб не виникали такі складні ситуації, як із боргами групи «Креатив», перекредитуванням Дельта Банку, контрактами з банком «Фінанси та кредит», і багатьма іншими проблемами, які ми бачимо на прикладі Ощадбанку» ─ пояснює Ростислав Кравець.

Тим часом швидкий продаж держбанків є малоймовірною подією. Так, чисті активи трьох найбільших держбанків ─ Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку ─ складають 407 млрд гривень, або близько чверті всіх активів банківської системи країни. У цих банках зосереджено 25% всіх депозитів населення і третина всіх коштів юросіб, довірених банкам. Малоймовірно, що влада погодиться «запустити» в установи таких масштабів стороннього.