Менеджер НБУ про проблеми з поручительством Бахматюка та Жеваго


Директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник на конференції Tiger conference, організованій учора виданням Kyiv Post, розповів про досвід центрального банку з повернення активів на прикладі стягнення боргів, одним із видів забезпечення за якими є порука кінцевих власників банків.

«У 2014-на початку 2015 рр. НБУ надавав рефінансування банкам, приймаючи у якості забезпечення поруку їх кінцевих власників. На жаль, в Україні стягнення заборгованості за рахунок поруки виявляється вкрай проблематичним. Наразі у НБУ є два кейси, за якими центральний банк подав позови з метою стягнення боргу за договорами поруки двох кінцевих власників збанкрутілих банків: Олега Бахматюка , власника банків «Фінансова ініціатива» та «ВіЕйБі», на суму 4,8 млрд.грн. та Костянтина Жеваго, власника банку «Фінанси і кредит», на 1,5 млрд. грн. Та у дисфункціональній судовій системі постійно знаходяться напівлегальні методи затягування процесу, а спрогнозувати рішення суду з таких справ фактично неможливо»,- зазначив Ігор Будник.

Крім того, за словами Ігоря Будника, український суд зобов’язав державну виконавчу службу накласти арешт на майно Олега Бахматюка. Проте невдовзі, один з керівників державної виконавчої служби скасував постанову про накладення арешту на майно, а отже НБУ знову буде змушений звертатись до суду для захисту своїх прав.

«Наведені приклади демонструють, наскільки гостро в України стоїть питання правосуддя, захисту прав кредиторів та необхідності реформування судової та виконавчої системи»,- зазначив директор департаменту ризиків НБУ.