Національний банк ліквідує ПАТ "ВБР"


/ bank.gov.ua / 

Національний банк України 21 грудня 2015 року за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв постанову № 914 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "ВБР".

У зв’язку із застосуванням Радою Європейського Союзу санкцій до єдиного акціонера ПАТ "ВБР" – Януковича О. В., зокрема щодо замороження активів, з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів цього банку, Національний банк України у вересні 2014 року прийняв рішення про віднесення ПАТ "ВБР" до категорії проблемних.

ПАТ "ВБР" надавало кілька планів заходів, спрямованих на поліпшення показників діяльності банку. Проте зазначені плани не передбачали заходів щодо приведення діяльності ПАТ "ВБР" у відповідність до вимог законодавства.

Ураховуючи зазначене вище, а також невідповідність діяльності ПАТ "ВБР" вимогам банківського законодавства, Правління Національного банку України 27 листопада 2014 року прийняло рішення про віднесення ПАТ "ВБР" до категорії неплатоспроможних. Виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 27 листопада 2014 року прийняла рішення запровадити тимчасову адміністрацію з 28 листопада.

23 січня 2015 року Фонд затвердив план врегулювання ПАТ "ВБР", яким передбачено спосіб виведення банку з ринку шляхом продажу неплатоспроможного банку інвестору. Конкурс з визначення інвестора виграло ТОВ "Екосіпан", що виявив намір придбати ПАТ "ВБР".

27 лютого 2015 року Фонд прийняв рішення про  продовження строків здійснення тимчасової адміністрації у ПАТ "ВБР" до 27 березня 2015 року. 27 березня 2015 року Фонд вніс зміни до плану врегулювання в частині способу виведення банку з ринку на ліквідацію неплатоспроможного банку з відшкодуванням з боку Фонду коштів за вкладами фізичних осіб та надав до Національного банку пропозицію про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "ВБР".

Проте до Національного банку України надійшла ухвала Господарського суду  м. Києва від 01 квітня 2015 року у справі № 910/8086/15-г, якою регулятору було заборонено вчиняти дії щодо відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ “ВБР” на час розгляду даної справи у суді (за позовом ТОВ "Екосіпан" до Фонду про визнання укладеним договору купівлі-продажу цінних паперів № БВ 21/4-15 на виконання Договору доручення № БД 21/3-15 від 27.03.2015).

З моменту отримання ухвали Господарського суду м. Києва Національним банком та Фондом вживались заходи щодо оскарження зазначеної ухвали. 16 грудня 2015 року Вищий господарський суд України прийняв постанову у справі № 910/8086/15-Г, якою скасував забезпечення позову ТОВ "Екосіпан" (постанову отримано Національним банком України 21 грудня 2015 року).

Ураховуючи вищезазначене, керуючись статтею 15 Закону України “Про Національний банк України”, статтею 77 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, статтею 44 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, Національний банк України прийняв постанову від 21 грудня 2015 року № 914 “Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "ВБР".