Україна залучила кредит Європейського інвестиційного банку на 400 млн. євро

28.12.2015 21:25 | Банк: Укрексімбанк

/ www.kmu.gov.ua /

У понеділок, 28 грудня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав фінансову угоду (Проект «Основний кредит для аграрної галузі – Україна») між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Реалізація Угоди дасть можливість залучити 400 млн. євро на 12 років з 4-річним пільговим періодом для підтримки аграрного сектору України. Кошти планується спрямувати на реалізацію проектів в сфері вирощування зернових та олійних культур, модернізації рибного господарства і аквакультури в Україні.

Кредитором у рамках Проекту виступатиме Європейський інвестиційний банк. Позичальником ресурсів виступатиме Україна в особі Міністерства фінансів, яке за участю Міністерства аграрної політики та продовольства та у взаємодії з ПАТ «Укрексімбанк» здійснюватиме відбір проектів та моніторинг їхньої практичної реалізації.

За рахунок кредитних коштів ЄІБ може бути покрито до 50% вартості визначених проектів. Джерелом фінансування решти 50% вартості будуть власні кошти банків-учасників або кошти кінцевих бенефіціарів. Тому реалізація Проекту сприятиме акумулюванню фінансових ресурсів в обсязі, принаймні еквівалентному 800 млн. євро.

Довідково

Впровадження Проекту забезпечить досягнення таких результатів:

- залучення до аграрного сектору економіки середньо- та довгострокових фінансових ресурсів;

- підтримка малих та середніх підприємств; 

- впровадження заходів з модернізації існуючого виробництв та створення нових виробничих потужностей;

- розвиток інфраструктури та логістики;

- покращення платіжного балансу через збільшення експортного потенціалу країни (зернові та олійні культури) та зменшення імпорту (рибне господарство і аквакультури);

- збільшення податкових надходжень підприємств до бюджету країни;

- покращення бізнес-клімату та створення передумов для активізації інвестиційної діяльності.