Національний банк монетизував ОВДП для ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК»

29.12.2016 23:55 | Банк: Приватбанк

/ bank.gov.ua /

В рамках оздоровлення ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» Національний банк України монетизував облігації внутрішньої державної позики, випущені Міністерством фінансів для капіталізації банку після його переходу у державну власність. Для цього вчора, 28 грудня 2016 року, Національний банк купив ОВДП на суму 25,8 млрд. грн.

 

Кошти, які ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» отримав від продажу ОВДП Національному банку, були здебільшого спрямовані на погашення заборгованості банку перед Національним банком за кредитами рефінансування. Вчора після монетизації ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» вже погасив цю заборгованість перед регулятором.

 

Відтак, кошти від монетизація ОВДП для ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» не будуть спрямовані на покриття відтоків за депозитами з банку і не матимуть значного впливу на валютний ринок та рівень інфляції

 

Нагадуємо, твердження, що відтік депозитів з банку провокує посилений попит на валютному ринку, не відповідає дійсності. Притік коштів населення в інші банки вдвічі перевищив відтік депозитів фізичних осіб з ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” з 19 грудня. Більш того, період їх відтоку з банку був нетривалий – лише три дні, і після цього повернення коштів населення до фінустанови відновилося. Водночас відтік депозитів юридичних осіб з ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК” був компенсований притоком на рахунки юросіб в інших банках коштів за відшкодування ПДВ.