ТОП-10 банків 2017 для консервативних вкладників


 / 112.uaYouControl / Роман Корнилюк

Аналітичний відділ платформи YouControl спеціально для 112.ua склав список найбільш надійних банків у 2017 році. Десятка кращих складається з двох державних і восьми європейських банків, які демонструють досить хороші фінансові показники за даними 9 місяців 2016 року

Націоналізація «ПриватБанку» змусила багатьох клієнтів серйозно задуматися про ризики, яким піддаються навіть найбільш великі інноваційні банки.

При цьому уважні вкладники знали про фінансові проблеми «ПриватБанку» заздалегідь:

— По-перше, банк програвав іноземним і державним за критерієм підтримки акціонерів та ризиків, пов’язаних з власниками, про що свідчили їхні напружені стосунки з владою, слабкі темпи формування резервів, затримки з докапіталізацією і поверненням рефінансування НБУ;

— По-друге, з 2015 року падала здатність банку генерувати чистий процентний дохід через погіршення якості кредитного портфеля, для утримання вкладників банку №1 довелося утримувати депозитні ставки вище ринкових, відповідно постійно зростало відношення відсоткових витрат до доходів;

— По-третє, галузева структура корпоративного кредитування, оприлюднена в квартальних звітах банку, прямо вказувала на значну частку позик пов’язаним особам, реальну якість яких складно оцінити, також існують ризики їх неповернення у разі проблем в основному бізнесі або рішень власників.

Історія з «Приватом» вчить більш уважно інтерпретувати дані фінансової звітності банків, враховувати можливість маніпуляцій з показником чистого прибутку шляхом зменшення витрат на формування резервів, а головне, при виборі банку для вкладу та тривалої співпраці звертати увагу на міжнародну репутацію і фінансові можливості акціонерів. При цьому технологічні новації, висока якість обслуговування та зручність банку далеко не завжди відповідають фінансовій стійкості. Історія двох криз свідчить про високу надійність для вкладників фінансових установ з хорошим рівнем зарубіжної або державної підтримки: жоден з подібних фінінститутів не збанкрутував.

Виходячи з уроків падіння банку №1, аналітики YouControl включили в список кращих альтернатив виключно іноземні та державні банки, звітність яких заслуговує більшої довіри, а фактор зовнішньої підтримки з високою ймовірністю здатний компенсувати можливі фінансові втрати.

Банки відібрані за такими показниками, як ефективність діяльності (рентабельність активів, капіталу, чиста процентна маржа і співвідношення відсоткових витрат до доходів), ліквідність, адекватність власного капіталу, відношення депозитів до кредитів, залежність від вкладів фізосіб, масштаб діяльності (ринкова частка банку в активах і роздрібних депозитах, кількість відділень).

Абсолютные финпоказатели, млн.грн
Create line charts

* * *

Райффайзен Банк Аваль
 
Частка в активах системи: 4,1%

Частка на ринку депозитів населення: 3,8%

Кількість відділень: 551

Один з найстаріших гравців на банківському ринку, з 2005 року є частиною міжнародної групи Raiffeisen International Bank Holding з штаб-квартирою в Австрії. За підсумками кризи 2014-15 рр. банк отримав фінансову підтримку з боку Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) шляхом продажу 30% статутного капіталу. Істотна антикризова економія на витратах з одного боку призвела до скорочення територіальної мережі банку та кількості персоналу, з іншого — дозволила поліпшити фінансову стабільність банку, вивільнити кошти на формування резервів, утримувати високі порівняно з ринком показники рентабельності і чистої процентної маржі.

 
Креді Агріколь Банк
 
Частка в активах системи: 2,3%

Частка на ринку депозитів населення: 1,4%

Кількість відділень: 164

Дочірній банк найбільшого французького холдингу Credit Agricole Group, створений шляхом злиття двох фінансових установ: корпоративного КІБ Креді Агріколь (Crédit Lyonnais Ukraine), заснованого французами в 90-х, і роздрібного Креді Агріколь, раніше відомого під брендом Індекс Банк і викупленого групою вітчизняних інвесторів. Креді Агріколь Банк демонструє активне зростання ринкової частки на всіх ключових сегментах банківського ринку, володіє високими показниками ліквідності, прибутковості та адекватності капіталу. Один з банків, який є лідером у секторі аграрного кредитування.

Ощадбанк
 
Частка в активах системи: 15,0%

Частка на ринку депозитів населення: 14,6%

Кількість відділень: 3 798

Державний Ощадбанк зумів «зібрати вершки» за підсумками кризи 2014-2015 рр., оскільки розглядався багатьма клієнтами як тиха гавань порівняно з приватними вітчизняними банками, більшість яких збанкрутували в процесі очищення банківської системи. Також сприяли переходу вкладників у державний банк більш високі депозитні ставки порівняно з європейськими банками, унікальне 100% гарантування вкладів вище 200 тис. грн та лобіювання законодавчих змін, що розширили доступ до обслуговування зарплатних проектів бюджетників. Банк наростив ринкову частку, переформатував низку відділень у більш сучасний формат обслуговування і своєчасно докапіталізується за рахунок держбюджету. З іншого боку, його показники прибутковості, якості активів та ефективності витрат нижчі, ніж у європейських банках.

Прокредитбанк
 
Частка в активах системи: 0,8%

Частка на ринку депозитів населення: 1,0%

Кількість відділень: 24

Середня за розмірами українська «дочка» є частиною міжнародної групи ProCredit, власниками якої є в основному міжнародні фінансові організації, серед яких німецький ПроКредит Холдинг, Німецький державний банк розвитку KfW та Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC). Крім фінансової підтримки з боку квазі-державних структур провідних країн світу і максимального кредитного рейтингу від Fitch, банк володіє хорошими показниками рентабельності, чистої процентної маржі та ефективності витрат. Незважаючи на закриття відділень, Прокредитбанк активно нарощує ринкову частку у сегменті корпоративного кредитування і на ринку вкладів, приділяючи максимальну увагу клієнтам сегменту малого та середнього бізнесу.

Кредобанк
 
Частка в активах системи: 0,8%

Частка на ринку депозитів населення: 0,8%

Кількість відділень: 109

Кредобанк — дочірній банк найбільшої польської фінустанови PKO Bank Polskі SA, яка у свою чергу на 29% належить державному казначейству західного сусіда. Займає середні позиції на загальнонаціональному ринку, банк є великим регіональним гравцем на Західній Україні, а також обслуговує багато європейських компаній. За останні 3 роки ринкова частка банку зросла в більшості сегментів банківського сектора, а фінансові показники характеризуються високою рентабельністю і стрімким зростанням чистого процентного доходу. У той же час, доформування резервів під кредитні ризики, на відміну від інших європейських банків, відбувалося більш низькими темпами.

Альфа-банк
 
Частка в активах системи: 3,2%

Частка на ринку депозитів населення: 3,5%

Кількість відділень: 104

Банк, який позиціонує себе як частину європейської фінансової групи ABH Holdings SA (ABHH) з головним офісом у Люксембурзі, незважаючи на те, що більшість групи операцій сконцентровано в Росії, Україні, Казахстані і Білорусі. Акціонери Альфа-банку, вихідці з промислового бізнесу, взяли курс на розвиток універсального банкінгу, все менш залежного від інших напрямків діяльності та країни первісного нагромадження капіталу. Їх стратегічний інтерес до українського банківського ринку проявився в операції з отримання Укрсоцбанку від італійської групи UniCredit в обмін на міноритарну частку в 9,9% в ABHH. «Угода, безсумнівно, призведе до появи в Україні сильного гравця на об’єднаній платформі двох банків», — заявив голова наглядової ради «Альфа-Груп» Михайло Фрідман. З фінансової точки зору, Альфа-банк володіє достатньою ліквідністю та адекватністю капіталу, має можливості для формування резервів, але високі відсоткові витрати знижують чисту маржу банку, а рентабельність залишається негативною за підсумками 9 місяців 2016 року.

Укрсиббанк
 
Частка в активах системи: 3,3%

Частка на ринку депозитів населення: 2,6%

Кількість відділень: 407

Дочірній банк великого міжнародного холдингу BNP Paribas з головним офісом у Парижі за підсумками кризи здійснив докапіталізацію шляхом продажу 40% акцій ЄБРР. Укрсиббанк істотно скоротив свою присутність на ринку, особливо в роздрібному сегменті після 2009 року унаслідок істотних списань портфеля іпотечних позик, скорочення філіальної мережі і мінімальних депозитних ставок. При цьому, банк зумів успішно докапіталізуватися, зменшити залежність від зовнішнього фінансування і підтвердити високу стресостійкість. Поки поліпшення операційної ефективності банку не відображається на показниках чистого прибутку, оскільки строгий підхід до оцінки кредитних ризиків призводить до великих відрахувань на формування резервів.

Укрексімбанк
 
Частка в активах системи: 12,0%

Частка на ринку депозитів населення: 5,7%

Кількість відділень: 87

Другий після Ощадбанку державний банк, історія якого сягає у радянське минуле. Укрексімбанк спеціалізується на обслуговуванні корпоративних клієнтів, має значно меншу територіальну мережу, при цьому став дуже привабливим для вкладників — фізичних осіб під час кризи. Його конкурентні позиції посилилися в грудні після прийняття Верховною Радою закону №5553, який розширив дію 100% гарантування вкладів фізичних осіб на клієнтів Укрексімбанку та ПриватБанку. У 2015 р. банк з допомогою Наталії Яресько провів реструктуризацію боргів унаслідок поганих фінансових показників якості активів, рентабельності, адекватності капіталу, які почали поступово поліпшуватися лише в 2016-му. Державна підтримка дозволила банку без проблем розраховуватися з вкладниками й обслуговувати клієнтів.

Правекс-Банк
 
Частка в активах системи: 0,4%

Частка на ринку депозитів населення: 0,4%

Кількість відділень: 99

Дочірній банк великої італійської групи Intesa Sanpaolo SPS, у 2008 році придбаний у Леоніда Черновецького. Акціонерам та менеджменту банку в кризові часи доводилося постійно вирішувати проблему старого неякісного кредитного портфеля та істотно скоротити мережу з 600 до 99 підрозділів. При цьому, завдяки зовнішній фінансовій підтримці, банк здійснив необхідну докапіталізацію, підвищив показники ефективності витрат, операційного прибутку, а також рівень резервування кредитів. Якщо після стабілізації курсу акцій групи Intesa, яка спостерігалася в другій половині 2016 року, в італійців збережеться стратегічний інтерес до українського ринку, банк буде залишатися одним з надійних місць для заощаджень.

ОТП Банк
 
Частка в активах системи: 1,9%

Частка на ринку депозитів населення: 2,2%

Кількість відділень: 83

ОТП Банк з угорським капіталом поступово виходить із зони від’ємної рентабельності, показавши 874 млн грн чистого прибутку за підсумками 9 місяців 2016 р. після 2,8 млрд грн збитків у 2015 році. Завдяки іноземним акціонерам банк серйозно ставиться до докапіталізації і формування резервів. Можливості для продовження діяльності стратегічного інвестора в Україні зберігаються, оскільки OTP Group за три квартали 2016 року збільшила фінансовий результат на 67%, в основному за рахунок прибутку болгарських та угорських підрозділів.

Роман Корнилюк, к. е. н.,

фінансовий аналітик YouControl


ПРО АВТОРА
 

 

Корнилюк Роман Васильович — кандидат економічних наук, докторант, доцент кафедри банківської справи, автор сайту про аналіз банків в Україні www.bankografo.com аналітик платформи YouControl.

У 2011 р. отримав науковий ступінь кандидата економічних наук, захистивши дисертацію на тему «Іноземні банки в банківській системі України».

Співавтор і лектор навчального курсу «Банківська система», модератор банківського дискусійного клубу студентів, викладачів і практиків фінансового ринку при ФЕФ.

Поєднує науково-педагогічну діяльність з консультуванням ділових медіа щодо рейтингування банків. Починаючи з 2009 року на базі розроблених авторських методик регулярно розраховуються рейтинги надійності банків в українських ЗМІ.