Уряд ухвалив рішення докапіталізувати Приватбанк ще на 38,5 млрд грн

23.06.2017 20:10 | Банк: Приватбанк

/ finbalance.com.ua /

Міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що уряд ухвалив рішення докапіталізувати Приватбанк ще на 38,5 млрд грн (на додаток до 116,8 млрд грн, уже залитих державою в капітал банку, - ред.). Докапіталізація буде в два етапи шляхом випуску внутрішніх держоблігацій (на першому етапі - на 22,5 млрд грн).

«Це досить велика сума коштів, яку держава змушена внести в капітал банку для покриття збитків. За даними аудитора, якість кредитного портфелю виявилася гіршою, ніж очікувалося на момент переходу банку в держвласність.

Націоналізація Приватбанку, нагадую, була вимушеним кроком заради фінансової стабільності країни та збереження коштів більш ніж 20 млн вкладників.

Колишні власники звернулися до уряду з проханням врятувати банк. Водночас вони зобов’язалися реструктуризувати кредитний портфель до 1 липня цього року для відшкодування збитків, які понесла держава. На жаль, поки єдине, що ми бачимо – це скоординовану юридичну та медійну кампанію проти держави замість повернення коштів. Проте остаточний результат виконання зобов’язань колишніми власниками буде зрозумілий вже через тиждень – тобто після 1 липня. Тоді ми і проінформуємо вас про наші подальші кроки», - констатував О. Данилюк.

У повідомленні Мінфіну уточнюється, що рішення було прийнято урядом на підставі пропозицій НБУ з урахуванням рекомендацій Експертно-аналітичної ради з питань участі держави у статутному капіталі банків та на основі висновку незалежного аудитора - компанії EY.

«Монетизація цих облігацій не передбачена, а отже додаткова капіталізація банку не вплине на валютний ринок та рівень інфляції», - підкреслюється в заяві Мінфіну.

Водночас НБУ в офіційній заяві вказав, що згідно з аудитом річної звітності Приватбанку за 2016 рік за міжнародними стандартами, який здійснила компанія EY, від’ємний балансовий капітал Приватбанку на 31 грудня 2016 року складав "-882" млн грн, а регулятивний капітал – "-2.6" млрд грн.

«Крім того, EY провела аналіз потреби ПАТ КБ "Приватбанк" в капіталі (due diligence). Враховуючи результати аналізу та підтверджений аудиторами від`ємний капітал банку, Національний банк надав пропозицію КМУ докапіталізувати банк на 38.5 млрд. грн. Цього обсягу має бути достатньо для досягнення банком нормативу адекватності капіталу в 10% навіть в умовах консервативного сценарію, за яким EY проводили аналіз.

Із зазначених 38.5 млрд грн:

- 22.5 млрд грн. – потреба, що виникла через шахрайські дії попереднього менеджменту напередодні націоналізації та необхідність створення резервів під портфель фінансового лізингу, якість обслуговування якого пов`язаними з колишніми власниками особами погіршилась після переходу банку у власність держави;
- 16 млрд. грн. – обсяг капіталу, яким передбачено покрити уцінку основних засобів», - зауважили в НБУ.

"На думку НБУ, обсяг капіталу для покриття уцінки основних засобів в 16 млрд. грн. може бути зменшений за рахунок розроблення і чіткої реалізації стратегії роботи з заставним майном банку та майном, прийнятим на баланс банку в якості погашення кредитної заборгованості", – прокоментувала заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

У Нацбанку також підкреслюють, що наразі Приватбанк не потребує монетизації держоблігацій.

«На сьогодні його ліквідність перевищує 17 млрд. грн. та 800 млн. доларів США в еквіваленті. Таким чином, у банка немає потреби в "живих" коштах. Відповідно докапіталізація ПАТ КБ "Приватбанк" без подальшої монетизації ОВДП не матиме впливу на курс гривні та інфляцію.

Нагадаємо, що в рамках оздоровлення ПАТ КБ "Приватбанк" в кінці грудня 2016 року та на початку січня 2017 року Національний банк двічі монетизував облігації внутрішньої державної позики, випущені Міністерством фінансів для докапіталізації банку, купивши ОВДП на загальну суму 27.2 млрд. грн.», - резюмують в НБУ.