Запасний вихід: «Альфа груп» має намір купити Unicredit


Микола Смирнов / forbes.net.ua / 

Укрсоцбанк, який входить до групи найбільших, може бути продано іншому найбільшому українському банку – «Альфа Банку». Акціонер Уксоцбанку, міжнародна фінансова група Unicredit, понад рік намагається продати свою українську дочку. Майбутня угода може нарешті завершити процес. 

Запасний вихід
Фото Shutterstock

Про переговори між Альфа-Груп ABH Holdings S.A. зі штаб-квартирою в Люксембурзі та міжнародною UniCredit Group було оголошено 7 серпня на корпоративному сайті Unicreit Group.

Згідно з інформацією Альфа Груп, «ABH Holding підписала меморандум про наміри і вступила у тримісячні ексклюзивні переговори з UniCredit Group щодо придбання Укрсоцбанку в Україні в обмін на міноритарну частку володіння в ABHH. Операцію супроводжують Rothschild and UniCredit Corporate і Investment Banking».

Вчора в Unicredit Group Forbes пояснили, що переговори ведуться понад півтора року. «На сьогодні жодного конкретного рішення не підписано, і подальших припущень на сьогодні ми робити не можемо».

Нагадаємо, що Альфа Груп давно шукала банк для зміцнення своїх фінансових позицій в Україні. Так, ще восени 2013 року акціонери найбільшого Райффайзен Банку Аваль вели переговори про його продаж. Due dilligence у Райффайзен Банку Аваль проводили Альфа Груп, СКМ і Дельта Банк.

Тоді Альфа Груп не була готова заплатити за банк «стільки, скільки просять продавці, а це більше одного капіталу, «Альфа» не готова. Причому, власний капітал банку за МСФЗ на кінець 2012 року становив 8 млрд гривень».

Головний керівний директор Альфа-Банку (Україна)Рушан Хвесюк в інтерв’ю Forbes розповідав, що банк має намір продовжити активний розвиток на українському ринку.

«Ми почнемо купувати, якщо будуть цікаві активи. Зараз у країні, можна сказати, немає органічного розвитку. Зараз відбувається органічний перерозподіл банківського та клієнтського ринку між гравцями, пов’язаний із відходом або закриттям деяких банків і переходом клієнтів у надійніші банки», – говорив Хвесюк в інтерв’ю Forbes в жовтні 2014 року.

Зі свого боку, Граціано Камелі з українського UniCredit Bank в інтерв’ю Forbes розповідав, що його заклад перебуває у стані активного пошуку відповідного покупця. «Група пильно стежить за розвитком нашого ринку. На цей момент план не змінився: ми доступні для продажу. Це означає, що група дуже ретельно моніторить, що тут відбувається, і на сьогодні ситуація є настільки складною, що я навіть не можу передбачити результат: ми тут, але нас можуть і продати», – говорив Камелі минулого літа.

Нагадаємо, що перешкодою для продажу могли бути як відсутність домовленості щодо вигідних для обох сторін умов, так і позиція Національного банку України. Експерти Forbes неодноразово зазначали, що НБУ зробить усе, аби не допустити виходу з України іноземних гравців, котрі розглядаються як постачальники валюти в Україну. Саме цими мотивами аналітики пояснювали заборону на купівлю Правекс Банку групою Дмитра Фірташа. Втім, у цьому кейсі не виключеними є й політичні мотиви.

Нагадаємо, що UniCredit Group – одна з найбільших фінансових корпорацій Євросоюзу. Під її управлінням перебуває приблизно $1 трлн.

Альфа-Банк (Україна) – великий комерційний банк із міжнародним капіталом, який входить до приватної інвестиційної холдингової компанії ABH Holdings S.A. (ABHH) зі штаб-квартирою в Люксембурзі.