НБУ оновив перелік банків, які мають допуск до валютних інтервенцій на І квартал 2018 року


https://mind.ua /

Національний банк України затвердив перелік банків, які зможуть брати участь у валютних інтервенціях НБУ у формі запиту щодо найкращого курсу в І кварталі 2018 року, зокрема, замінив у переліку Промінвестбанк на ПроКредит Банк.

Про це йдеться у повідомленні на сайті регулятора.

Так, крім ПрокредитБанку, у  І кварталі 2018 року візьмуть участь у валютних інтервенціях ще 19 фінустанов: Альфа Банк,  Банк інвестицій та заощаджень, Банк Кредит Дніпро, ІНГ Банк Україна,  «Глобус»,  Креді Агріколь банк,  ОТП Банк,  Ощадбанк,  «Південний», ПриватБанк, ПУМБ,  Райффайзен Банк Аваль, Сбербанк, Сітібанк,  Таскомбанк,  Укргазбанк,  Укрексімбанк,  УкрСиббанк та  Укрсоцбанк.

Нагадаємо, минулого року з оприлюдненого списку банків – учасників валютних інтервенцій із запитом кращого курсу Національний банк України виключив ПАТ «ВТБ Банк», а також було визнано неплатоспроможним Діамантбанк. Замість них у ІІІ кварталі участь у валютних інтервенціях братимуть «Кредит Дніпро» і «Глобус».

У валютній інтервенції щодо запиту найкращого курсу зможуть брати участь 20 банків, які за підсумками минулого кварталу мали найкращий загальний рейтинг серед банків – учасників міжбанківського ринку. Цей загальний рейтинг розраховується на основі місця банку в кожному з трьох складових рейтингів, побудованих за обсягом операцій банку з купівлі та продажу іноземної валюти з іншими суб’єктами ринку та Національним банком (питома вага місця в цьому рейтингу в обрахунку загального рейтингу становить 50%), обсягом операцій банку з клієнтами з купівлі та продажу безготівкової іноземної валюти (питома вага місця в цьому рейтингу – 30%) та обсягом активів банку (питома вага місця в цьому рейтингу – 20%).

Нагадаємо, наприкінці жовтня 2016 року НБУ затвердив порядок проведення нової форми валютних інтервенцій – запит найкращого курсу, відповідно до затвердженої стратегії валютних інтервенції НБУ на 2016–2020 роки.

Для проведення такого виду інтервенції НБУ робитиме запит у банків ціни на купівлю-продаж іноземної валюти через торгово-інформаційні системи (ТІС). Після отримання пропозицій банків НБУ укладатиме угоду з банком, який запропонував найкращу ціну.