НБУ вніс ще шість банків до групи іноземних


/ forbes.net.ua /

Національний банк України (НБУ) розширив критерії банків іноземних банківських груп, внісши до групи ще шість банків: Альфа-банк, Універсал Банк, Прокредит Банк, Неос Банк, Ідея Банк і банк «Форвард».

Як повідомляє прес-служба НБУ, таке рішення ухвалив комітет нагляду та регулювання діяльності банків 11 січня 2016 року, внісши відповідні зміни до свого рішення №657 від 31 грудня 2015 року.

Згідно з розширеними критеріями, до банків іноземних банківських груп регулятор відніс фінустанови, контрольні пакети акцій яких належать іноземним банкам чи іноземним банківським групам, у власності яких є контрольний пакет акцій щонайменше ще однієї банківської установи.

Центробанк наголосив, що поділ банків на групи застосовується виключно з метою аналізу групової динаміки для визначення загальних тенденцій банківської системи України, а не для нагляду, і не впливає на вимоги до їхньої діяльності.

Раніше НБУ відніс до групи банків іноземних груп фінустанови, бенефіціарними власниками контрольних пакетів акцій яких є іноземні банківські установи, виділивши 19 таких банків.

Як відомо, НБУ переглянув критерії групування банків на 2016 рік, виділивши групу банків із державною часткою (сім), банків іноземних банківських груп (19) і дві групи за часткою активів банківської системи – більш як 0,5% і менш як 0,5%.

Таке рішення комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків і оверсайту платіжних систем ухвалив 31 грудня 2015 року.

При цьому до групи банків іноземних банківських груп увійшли: Промінвестбанк, Райффайзен Банк Аваль, Сбєрбанк, Укрсоцбанк, УкрСиббанк, ВТБ, банк «Креді Агріколь», ОТП Банк, Сітібанк, ІНГ Банк Україна, Кредобанк, Правекс-Банк, ВіЕс Банк, БМ Банк, Піреус Банк, Марфін Банк, банк «Кредит Європа», Дойче Банк ДБУ, СЕБ Корпоративний.

До групи банків, у яких частка держави перевищує 75%, увійшли Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Родовід Банк, банк «Розрахунковий центр», Держзембанк, УБРР.